Terenin Faydaları, Rutubetli ve bataklık yerleri seven bir yıllık otsu bir bitkidir. Morumsu çiçekler açar. Geniş alanlarda yabani olarak bulunmakla birlikte, daha çok bahçe ve bostanlarda yetiştirilmektedir.
Terenin Faydaları
- Bilhassa C vitamini, bazı faydalı esanslar ve mineralleri ile çok tesirli ve faydalı bir yeşilliktir. A ve D vitaminleri de taşır. Salata malzemesi olarak tüketilir.
- Mideyi çalıştırır, hazmı artırır. Kandaki şeker seviyesini düşürerek, şekerlilerin insülin ihtiyacını önemli ölçüde azaltır.
- Kükürtlü esansları bronşları çalıştırır, öksürüğü söktürür, akciğerleri ve bronşları dezenfekte eder.
- Grip ve soğuk algınlığını kısa zamanda atlatmaya yarar. Bunun için 30 gram taze yaprak 1 litre kaynar suda demlenir ve günde 3 bardak içilir.
- Böbrekleri çalıştırır, mesane ve idrar yollarını dezenfekte eder, vücudu zehirlerinden temizler, idrar tutukluğunu giderir, vücutta birikmiş suyu boşaltır.
- Bol demiri ile kanı tazeler, alyuvarlar miktarını artırır, kansızlığı giderir.
- Kanser de dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara karşı dayanıklığı artırır.
- Burunda et büyümesinde; taze tere sıkılır, elde edilen suya pamuk batırılır, burun içindeki etlere günde 1-2 damla damlatılır.
- Kellikte; tere ezilir, lâpa hâlinde başa konulur.
- Tere çiğ olarak az miktarda yenmelidir, fazlası zarar verir. Ne kadar taze olursa faydası o kadar çok olur.
- Midesi hasta olanlar, damar sertliği ve romatizması olanlar tere yememeli veya az yemelidirler.
YORUM