Oruç İbadetinin İnsana Kazandırdıkları

Oruç İbadetinin İnsana Kazandırdıkları

Oruç İbadetinin İnsana Kazandırdıkları,Orucun birey açısından en önemli yararı, onu kötülüklere karşı korumasıdır. Çünkü İslâm'ın öngördüğü oruç, kişinin bütün varlığıyla ve bütün benliğiyle tutacağı oruçtur. Öncelikle oruç, kişiyi iyiliğe sevk ederek ve bütün kötülüklerden uzaklaştırarak günahlardan koruyacaktır.

"Ey iman edenler! oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi, sizin üzerinize de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki oruç sayesinde kötülüklerden korunursunuz" (2/Bakara-183) ayet-i kerimesi orucun farz kılınışındaki esas amacı açıklamaktadır. Bu amaç, Müslümanın takvaya erişmesidir.

Oruçlu, oruç sayesinde insanı tutsak eden ve insanın kalbini katılaştıran bir takım kötü alışkanlıkların zincirini kırar, onların kendini kötülüklere sürüklemesine izin vermez ve böylece iradesini özgürce iyiye ve güzele doğru kullanmanın mutluluğunu yaşar. Böylece oruç, insanı, varlık amacına ters düşen düşünce ve yönelişlerden korur, kalbini kötülüklerden arındırır. Sadece dünyevî zevkleri hedefleyen yaklaşımlar, insanı insanlık mertebesinden aşağı düşüren yaklaşımlardır. Oruç insanı belli bir süre bu zevklerden mahrum bırakarak ona, kendini kontrol etme ve dünyaya sadece maddî hazlar penceresinden değil, bunun ötesinde ruhî zevkler açısından da bakabilme imkânı sunar.

Oruç İbadetinin Önemi

Öfkeyi yenebilme ve sinirlerine hâkim olma alışkanlığı kazandırır.

Oruç şehevî arzulara gem vurarak, kişinin bu alanda da nefsine hâkim olabilme melekesi kazanmasına yardımcı olur. Böylece bu yolla işlenmesi muhtemel kötülüklerin önüne geçebilmesi katkı sağlar. Kişinin iffetini korumasına yardımcı olur.

Oruç insanı güçlüklere katlanmaya ve meşakkatlere karşı  tahammüle alıştırır. İnsanda sabır duygusunu geliştirir onu olgunlaştırır.

Oruç İbadetinin İnsana, sahip olduğu nimetlerin değerini, bunlardan mahrum kalınca daha iyi anlar. Oruç bize bu açıdan önemli dersler verir. Bir süre nimetlerden yararlanamayan insan, bu nimetlerin kıymetini anlar. Allah'ın vermiş olduğu sayısız nimetlerin kadrini daha iyi bilir, O'na şükreder. Bu açıdan bakınca oruç, kişinin nimetlere bakış açısında önemli etkiler meydana getirir. Bunun sayesinde insan elindeki nimetleri daha doğru bir şekilde değerlendirme anlayışına ulaşır.

Orucun en önemli işlevlerinden biri de insanda, nimetleri kendisine ihsan eden Yüce Allah'a karşı şükran duygusunu geliştirmesidir. Bu duyguya sahip olan insanlar, Allah'ın emrettiği şekilde nimetleri paylaşma bilincine ererler.

Oruç sayesinde insanın merhamet duyguları kabarır. Yoksullara acır, merhamet eder, yardım eder. İnsanda merhamet hissi, elemden doğar. Hastalanan kimse, hastaların halini anlar, aç acın halinden anlar. Bu yönüyle oruç insanda acıma ve merhamet duygusunu geliştirir. Çünkü tok olan, acın halinden anlamaz. Acın halinden aç  kalmış kimse anlar.

Oruçlu insan gün boyu ibadet halindedir. İnsan Yüce Allah'a ihlâsla ibadet yapmaktan büyük zevk alır. İşte oruçlu kimse sabahtan akşama bu zevki kesintisiz yaşar. Bu durum onun ruhen yücelmesini sağlar. Böylece oruç insanı ruhen yüceltir, melekleştirir.

Allah'ın rızasını kazanma mutluluğunun, kişinin ruh ve gönül dünyasına kazandıracakları ise, orucun kişiye kazandıracaklarının en ileri boyutudur.

Sevgili Peygamberimiz Buyuruyor ki:

"Sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır." (Buharî, Savm 20)

"Oruçluya iftar ettiren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmaksızın, oruçlunun alacağı kadar sevap alır." (Tirmizî, Savm 82; İbn Mâce, Sıyam 45)

"Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer içerse orucunu tamamlasın, (sakın) bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buharî Savm, 7)
[post_ads]

YORUM

Ad

Bakla,1,Blog,1,cevizli tahin,1,Dini Hikayeler,5,Dinimiz İslam,37,Faydalı Bilgiler,1,Genel,1,Hikayeler,8,Mobil,1,Pasta Tarifleri,20,Sağlık,31,Şifalı Bitkiler,30,Tarih,23,Yemek Tarifleri,11,
ltr
item
Yazar Halo: Oruç İbadetinin İnsana Kazandırdıkları
Oruç İbadetinin İnsana Kazandırdıkları
Oruç İbadetinin İnsana Kazandırıdıkları,Orucun birey açısından en önemli yararı, onu kötülüklere karşı korumasıdır. Çünkü İslâm'ın öngördüğü oruç, kişinin
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-6W8FLI-Wgg-iEtnIBdI0bEHMhPFbsScFsb-aLUGCOx6cf8FsYQ8sfOiGu-RQnEkorhJc1OKnFjxfHzB-05HX8JHyCC_gjawV8n2bsScyv4-l7lEIIlYEc116pHsI4khFesI91wNMl-xh/s320/Oru%25C3%25A7.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-6W8FLI-Wgg-iEtnIBdI0bEHMhPFbsScFsb-aLUGCOx6cf8FsYQ8sfOiGu-RQnEkorhJc1OKnFjxfHzB-05HX8JHyCC_gjawV8n2bsScyv4-l7lEIIlYEc116pHsI4khFesI91wNMl-xh/s72-c/Oru%25C3%25A7.png
Yazar Halo
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/03/oruc-ibadetinin-insana-kazandirdiklari.html
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/03/oruc-ibadetinin-insana-kazandirdiklari.html
true
3722613241266003624
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir mesaj bulunamadı TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa SAYFA YAYINLAR Tümünü Göster SİZİN İÇİN ÖNERİLEN YAZILAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğiniz ile eşleşme bulunamadı Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Şu anda 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla önce İzleyiciler Takip et BU PREMİUM İÇERİK KİLİTLİ Adım 1: bir sosyal ağda paylaşın. Adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın. Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız. Table of Content