Soğanın Faydaları Nelerdir?

Soğan Nedir?

Soğanın Faydaları, Dünyanın pek çok yöresinde yetiştirildiği gibi, memleketimizde de yoğun bir biçimde üretilip tüketilmektedir. Güneşli ve hafif toprakları sever, verimsiz topraklara da dayanabilir. Çok yıllık soğanlı bir bitkidir. Acı, tatlı, güzlük ve kışlık çeşitleri vardır. Çok eski çağlardan beri yemeklere çeşni veren bir sebze olarak tanınır.

Yeşil yaprakları ve kuru yumruları kullanılır. Tazesi salatalara doğranır, hem tazesi hem de kurusu yemeklerle birlikte çiğ olarak da yenir.

Soğan, Soğan Faydaları, Soğan Nedir, Soğan ve Faydaları, Soğan Nerelerde Yetişir

Kur'an-ı Kerim'de sarmısakla birlikte soğan da anılmaktadır.

Soğanın Faydaları

  • Soğanda bol miktarda A,B ve bilhassa C vitamini, bol fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok yararlı, besleyici maddeler, antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı maddeler bulunur.
  • C vitamini yönünden zengin olduğu için soğuk algınlıklarına karşı bedeni korur.
  • B vitamini yönünden zengin olduğu için de yorgunluğu giderir, bedene canlılık kazandırır.
  • Soğan kuru ve yaş halde bulunur, her ikisi de faydalıdır.
  • Soğan çiğ yenmelidir. İyi çiğnenirse hazmı kolay olur.
  • İştah açar.
  • Bol idrar söktürür, vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Fazla yemek tuzu kalbe zarar verir ve vücutta çok su tutar. Böylece tansiyon da artar. Soğan ise, üre ve su yanında vücutta fazla tuzu da dışarı atar. Bu özelliklerinde ötürü, romatizma, mafsal iltihabı, idrar tutukluğu, vücudun herhangi bir boşluğunda su toplanması, kanda üre ve tuz miktarının artması gibi hallerde soğan çok faydalıdır.
  • Damar sertliğini önler, varsa zamanla geçmesine yardım eder, kilo verdirir, şişmanlığı giderir.
  • Böbrek taşını ve kumu döker, yeniden teşekkül etmesini önler.
  • Sinirleri teskin eder, zihin yorgunluğunu, uykusuzluğu giderir. Bütün salgı bezelerini çalıştırarak; sinir zafiyeti, zihin yorgunluğu, kalp çarpıntısı, ruhi sıkıntı ve bunalıma çok fayda verir.
  • Uykusuzlukta; soğan ezilir, üzerine bir miktar tuz ekilir, geceleri lâpa halinde alın ve şakaklara konulur.
  • Yanıklarda; soğan halkalar hâlinde kesilir, üzerine hafif miktarda tuz ekilip sarılır. Su toplanmasını önler, ağrıyı alır.
  • Kalbi kuvvetlendirir. Koroner damarları genişletir.
  • Bol kükürt, iyot ve silisi ile kanı pisliklerinden temizler. Böylece cildin taze kalmasını sivilcelerin geçmesini, ekzamaların zamanla iyileşmesini sağlar.
  • Baygınlığı geçirir.
  • Bronşları çalıştırır, öksürüğü söktürür. Akciğer rahatsızlıklarını, astım nöbetini, grip ve soğuk algınlığını kısa zamanda atlatmaya yardım eder.
  • Bir bardak ılık suya karıştırılan iki soğanın suyu gargara edilince anjini iyileştirir, buruna çekilince burundaki salgıyı artırarak nezle mikroplarını atılmasını sağlar ve kısa zamanda nezleyi iyileştirir.
  • Soğan pankreas guddesini çalıştırarak insülin ifrazatını artırır, ayrıca kanda şeker seviyesini düşürür, böylece şeker hastalarının dışarıdan insülin ihtiyaçlarını azaltır. Şekerliler her yemekte ceviz iriliğinde 1-2 soğan yemelidirler. Soğan kanın asitliğini gidererek, şekerlilerin susuzluk ihtiyaçlarını da giderir, hastalıklara dayanıklığını artırır.
  • Bağırsakları dezenfekte eder, bağırsak gazlarını giderir, gıdaların orada kokuşup vücudu zehirlenmesini önler.
  • Karaciğeri de dezenfekte eder, onu zehirlerinden temizler. Rahatsızlıklarının geçmesine ve safra ifrazatının normal olmasına yardım eder.
  • Vücutta bütün hormonların dengeli işlemesini sağlamak suretiyle vücudu dinçleştirir, mukavemetini artırır. Çeşitli hastalıklar yanında bazı kansere karşı da vücudun korunmasını sağlar.
  • İhtiyarlanmayı geciktirir.
  • Taze soğan yemenin damar genişletici olarak faydası vardır.
  • İdrar tutukluğunda iki soğan iyice ezilir ve bez üzerine serilerek, göbeğin alt tarafında mesane üzerine vurulursa çabucak idrar söktürür. Bu lâpa alına vurulursa, inatçı baş ağrısını giderir.
  • Dolama ve arpacıkta da faydalıdır.
  • İltihapların boşalmasına yardımcı olur.
  • Basurun tedavisi için bolca soğan yemelidir. Ayrıca yarım litre suya 3 adet soğan doğranır. 1 gece bekletilir, günde 3-4 çay bardağı içilir.
  • Uyuz tedavisinde; soğan, sirke ile kavrulur, uyuzlu cilde sürülür.
  • Kellikte; soğan yumuşayıncaya kadar pişirilir, lâpa hâlinde kelin üzerine konur.
  • Burkulma ve incinmelerde soğan ezilir, bir miktar tuz ilave edilir, lâpa halinde sarılır.
  • Soğanın hamile kalmayı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Akşamları pişirilmiş soğan yenilir, susamyağı içilir, sabahları süt içilir.
  • Kulağa böcek kaçarsa soğan suyu damlatılır.
  • Yemeklere katılan soğan yağda yakılmamalı, bol yağ veya su içerisinde haşlanmalı, soğanın keskin kokusu çıkartılmamalıdır.
  • Ağızda soğan kokusunu gidermek için yemekten sonra biraz ekmek kabuğu veya maydanoz çiğnemelidir.
  • Kolekstrol için; bir kilo iri soğanın kabuğu soyulur, dört parçaya bölünerek bir kilo su ile haşlanır. Bir gün yarısı ertesi günü yarısı yenir. Birkaç öğünde bitirilmesi gerekir. Bir ay devam edince kolestrolu indirir.
  • Yara ve çıban için; bir baş soğan fırına konularak pişirilir. Vücudun dışındaki yaraya veya çıbana sarılır. Kısa zamanda yeri bile belli olmaz.
Bu pişmiş soğan aynı zamanda sindirim organlarındaki yaraları da tedavi eder.

Kırk gün devam edilirse ülsere iyi gelir.
  • Soğan şurubu: Orta boy bir soğan ince ince kıyılır ve 2-3 yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır. 1 tatlı kaşığı su eklenerek hafif ısıda kaynama noktasına kadar ısıtılır ve 2-3 dakika hafifçe kaynatılır. 2-3 saat kadar kapağı kapalı olarak bekletilir ve posası sıkılır. Gün boyunca 5-6 kere, 1-2 çay kaşığı kullandırılır.
  • Soğan mikroplara karşı koyma gücünü artırdığı için, bir memlekete gelenin önce biraz çiğ soğan yemesi sağlığı için iyidir.
[post_ads]

YORUM

Ad

Bakla,1,Blog,1,cevizli tahin,1,Dini Hikayeler,5,Dinimiz İslam,37,Faydalı Bilgiler,1,Genel,1,Hikayeler,8,Mobil,1,Pasta Tarifleri,20,Sağlık,31,Şifalı Bitkiler,30,Tarih,23,Yemek Tarifleri,11,
ltr
item
Yazar Halo: Soğanın Faydaları Nelerdir?
Soğanın Faydaları Nelerdir?
Soğanın Faydaları, Dünyanın pek çok yöresinde yetiştirildiği gibi, memleketimizde de yoğun bir biçimde üretilip tüketilmektedir. Güneşli ve hafif toprakları
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilQ1DwsOK7itsNUWk0S2V6CCrDwaBe3m0quQ9ahhZozvXUdLw0r51QjRvvputpK-wL0JLBMBSagCavF-dfll6Dqk9pjL7WwEjgGbHaFF_uy60PBKdnjC4u1gevDlte_mg4MMG7pKv4LnMF/s400/So%25C4%259Fan.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilQ1DwsOK7itsNUWk0S2V6CCrDwaBe3m0quQ9ahhZozvXUdLw0r51QjRvvputpK-wL0JLBMBSagCavF-dfll6Dqk9pjL7WwEjgGbHaFF_uy60PBKdnjC4u1gevDlte_mg4MMG7pKv4LnMF/s72-c/So%25C4%259Fan.jpg
Yazar Halo
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/soganin-faydalari-nelerdir.html
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/soganin-faydalari-nelerdir.html
true
3722613241266003624
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir mesaj bulunamadı TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa SAYFA YAYINLAR Tümünü Göster SİZİN İÇİN ÖNERİLEN YAZILAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğiniz ile eşleşme bulunamadı Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Şu anda 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla önce İzleyiciler Takip et BU PREMİUM İÇERİK KİLİTLİ Adım 1: bir sosyal ağda paylaşın. Adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın. Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız. Table of Content