Sarımsak Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sarımsak Nedir ?, Bütün kısımları keskin kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Memleketimizin hemen her yerinde bahçe ve bostanlarda yetişir ve sıkça tüketilir. Toprak altında iri bir soğanı  vardır. Nadir olarak tohum verir, bunun için daha çok dişleriyle üretilir.

Sarmısak çok eski tarihlerden itibaren bilinmekte ve tedavide kullanılmaktadır.

Bitkinin yaprakları solmaya başlayınca soğanlar toprak altından çıkarılır ve güneşte kurutulur.

Kur'an-ı Kerim'de Bakara Sûre-i Şerif'inin 61. Âyet-i Kerime'sinde anılan mübarek gıdalardandır.

Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de bir Hadis-i Şerif'lerinde yetmiş derde deva olduğunu beyan buyurmuşlardır. (Râmuz el-Ehâdis)

Sarımsak ve Faydaları, Sarımsak, Sarımsağın Faydaları

Çok eski çağlardan beri bilinmekte ve tedavide kullanılmaktadır.

Artık eczanelerde sarmısak hülâsası satılmaktadır.

Sarımsağın Faydaları

  • Sarmısağın bileşiminde iki kuvvetli antibiyotik maddesi, şekerler, çok tesirli esanslar, A, B, C gibi vitaminler, bol iyot ve kükürt bulunur, insan sağlığında çok önemli etkisi vardır. En belirgin tesiri insana canlılık vermesidir. Sarmısak yendiğinde, ihtiva ettiği şifalı maddeler bütün vücuda yayılır.

  • Kuvvetli mikrop öldürücü hassası ile ve vücudun her tarafını uyarak, çeşitli hastalıklara karşı korumayı ve onlardan kurtulmayı sağlar. Grip, tifo, difteri gibi salgın hastalıklarda çok yararlıdır. Grip salgını zamanında sarmısak yenmelidir.

  • Mide ve bağırsakları uyarır, faaliyetlerini artırarak hazmı kolaylaştırır. Bağırsaklarda zararlı mikropları öldürerek vücudun zehirlenmesini önler. Böylece sarmısak insanları çeşitleri kanserlere karşı korur.

  • Spazm çözücü etkisi vardır.
  • Pekliği giderir.
  • Bağırsaklardaki çeşitli solucanları döker. Bilhassa çocuklarda çok görülen ve geceleri rahatsız eden kıl kurtları için sarmısaklı yoğurt en iyi ilâçtır.
  • Sarmısak damar cidarında birikmiş ürat tuzlarını ve kireci eritir, idrarla dışarı artar. damar kireçlenmesini önler. Böylece damarların iç yüzeyi genişler ve tansiyon düşer.
Tansiyon yüksekliğinin çaresi bol sarmısak yenilmesidir.
  • Yüksek tansiyonda ayak altına sarmısak yağı sürülürse tansiyonu çok kısa zamanda düşürür.
  • Damar sertliğini giderir.
  • Kanı sulandırır, kandaki mikropları öldürdüğü ve zararlı artık maddeleri dışarı attığı için kanı temizler. Kandaki fazla yağ ve kolesterolu eritir, şeker miktarını düşürür.
  • Sarmısak kan pıhtılaşmasını azaltır, en ince damarları da temizler ve oralara kadar kan gitmesini sağlar.  Bu hususiyeti ile kalp üzerinde çok faydası vardır. Kalbin kendisini besleyen damarlara bol kan gelir ve kalp adaleleri kuvvetlenir, kalp ağrıları zamanla geçer. Kalp çarpıntısını giderir. Kalp hastalıklarını önleyici bir tesire sahiptir. Tabiidir ki bu etkilerden faydalanmak için sarmısağı uzun süre kullanmak gerekmektedir.
  • Böbrekleri çalıştırıp üre gibi artık maddeleri dışarı atmak suretiyle romatizma ve mafsal iltihaplarında çok fayda verir. Böbrekteki kum ve taşı döker.
  • Akciğer ve bronşları dezenfekte eder, oralardaki çeşitli mikropları öldürür.
  • Bronşları ifrazatını artırarak öksürük ve astıma faydalı olur, veremin iyileşmesinde rol oynar.
  • Ateş düşürür.
  • Balgam söktürür. Bunun için 1 bardak sütün içerisine 1 baş sarmısak konur, kaynatılıp süzülür, gece yatarken sıcak olarak yudum yudum içilir. Bu şekilde birkaç gün devam edilir.
  • Ses kısıklığına uğrayanlara da sarmısak tavsiye edilir.
  • Öğle ve akşam yemeklerinde iyi ezilmiş 1-2 diş sarmısak yenilirse mide ve bağırsak gazını giderir.
  • Günde bir kaç defa ergenlik sivilceleri üzerine sarmısak olduğu gibi sürülürse, hiç yara izi bırakmadan kaybolur.
  • Sarmısak çiğ yenmelidir. Günde 3-4 di sarmısak yeterlidir. İyice çiğnenir veya ezilerek çorbaya karıştırılırsa mide yanma yapmaz.
  • Sarmısağın dişleri soyulup ucu biraz kesilip vücutta mantar olan yere, gözdeki arpacığa bastırılarak dıştan sürülürse etkili olur.
  • Ezilmiş sarmısak lâpa hâlinde başa konulursa saçların kepeklenmesini önler.
  • Egzama için; birkaç diş sarmısak kaynatılıp ezilir, eşit miktar balla macun yapılır, geceleri krem gibi sürülür, sabah sabunla yıkanır, cildin üzeri kapalı tutulur. Birkaç gece devam edilir. Sargı yapıldığında naylon kullanılmamalıdır.
  • Ezilmiş sarmısak lâpa hâlinde yaraların üzerine konulursa antiseptik görevi yapar.
  • Sarmısak kokusunu gidermek için, yedikten sonra ağıza bir tutam maydanoz alıp 1-2 dakika çiğnemelidir.
  • Emzikli hanımlar sarmısak yediklerinde sütle çocuğa geçer ve onlarda karın ağrısı yapabilir.
[post_ads]

YORUM

Ad

Bakla,1,Blog,1,cevizli tahin,1,Dini Hikayeler,5,Dinimiz İslam,37,Faydalı Bilgiler,1,Genel,1,Hikayeler,8,Mobil,1,Pasta Tarifleri,20,Sağlık,31,Şifalı Bitkiler,30,Tarih,23,Yemek Tarifleri,11,
ltr
item
Yazar Halo: Sarımsak Nedir? Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Nedir? Faydaları Nelerdir?
Sarımsak Nedir?, Bütün kısımları keskin kokulu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Memleketimizin hemen her yerinde bahçe ve bostanlarda yetişir ve sıkça tüketilir. Toprak altında
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibRPlEfEY0noMx6W1JuEBylHaj4HwgUPpi4oJd4o0diLlHYq0RUUUxkU-VXOHrYraPJaAdRtzcJ663mpyYpk-TXB7f1SLvAtnhreXtjhdWE5brBkPkWylb_ISdrpcuiuv69T_9oyzBMRRp/s400/Sarimsak.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibRPlEfEY0noMx6W1JuEBylHaj4HwgUPpi4oJd4o0diLlHYq0RUUUxkU-VXOHrYraPJaAdRtzcJ663mpyYpk-TXB7f1SLvAtnhreXtjhdWE5brBkPkWylb_ISdrpcuiuv69T_9oyzBMRRp/s72-c/Sarimsak.jpg
Yazar Halo
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/sarimsak-nedir-faydalari-nelerdir.html
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/sarimsak-nedir-faydalari-nelerdir.html
true
3722613241266003624
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir mesaj bulunamadı TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa SAYFA YAYINLAR Tümünü Göster SİZİN İÇİN ÖNERİLEN YAZILAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğiniz ile eşleşme bulunamadı Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Şu anda 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla önce İzleyiciler Takip et BU PREMİUM İÇERİK KİLİTLİ Adım 1: bir sosyal ağda paylaşın. Adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın. Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız. Table of Content