Kirazın Faydaları, Bir çok çeşitleri olan kirazın meyvesinde A, B1 ve C vitaminleri vardır. Lezzetli bir gıdadır. Kalorisi düşüktür. Kirazın ihtiva ettiği şeker çabucak kana geçer. Vücuda bol madeni maddeler ve vitaminler vererek hastalıklara karşı dayanıklığı artırır.
8-10 metreye kadar yükselebilen bir ağaçtır. Nisan ayında beyaz çiçekler açar.
Kiraz ağacının kabuğu yaprakları, çiçekleri ve meyve sapları vücuda faydalı etkiler taşır. Tıbbi bakımdan en etkili bölümü meyve saplarıdır. Kirazın ve vişnenin meyveleri yenirken sapları atılmayıp gölge ve havadar bir yerde kurutulmalıdır.
8-10 metreye kadar yükselebilen bir ağaçtır. Nisan ayında beyaz çiçekler açar.
Kiraz ağacının kabuğu yaprakları, çiçekleri ve meyve sapları vücuda faydalı etkiler taşır. Tıbbi bakımdan en etkili bölümü meyve saplarıdır. Kirazın ve vişnenin meyveleri yenirken sapları atılmayıp gölge ve havadar bir yerde kurutulmalıdır.
Kirazın Faydaları Nelerdir?
- Kiraz bol fosforu ile sinirleri kuvvetlendirir, sükunet verir. Susuzluğu keser.
- Böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktüren, vücudu zehirlerinden temizleyen kıymetli bir meyvedir. Vücutta biriken üre asidi ve ürat tuzlarını dışarı atar. Böylece romatizma, mafsal kireçlenmeleri ve damar sertliğinde çok faydalıdır.
- Kirazda bulunan klinik asit, böbreklerin kum ve taş yapmasını önler, varsa zamanla döker.
- Kolesterolü düşürür.
- Vücuttaki suyu atarak şişmanları zayıflatır.
- Çok iyi bir kan temizleyicisidir, kandaki zararlı maddeleri dışarı atarak kanı temizler.
- Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkilidir.
- Karaciğerin de dostudur. Çeşitli hastalıklar sebebiyle fazla ilâç alarak zehirlenme sonucu şişen karaciğerin yükünü hafifletir, iyileşmesine yardım eder. Zamanla karaciğer normale döner ve safra ifrazatı artar.
- Hazım gücünü artırır.
- Kirazın şifalı etkisini görmek isteyenler, kiraz mevsiminde sabah ve öğle vakti yarım ile bir kilo arasında kiraz yiyip başka bir şey yememelidirler. Midesi zayıf olanların ise yemek üzerine yemeleri gerekir.
- İdrar azlığı, böbrek yetersizliği, ödem, vücutta su toplanması, yüksek tansiyon gibi durumlarda; 1 bardak sıcak suya bir tarlı kaşığı kiraz sapı veya vişne sapı konur, sabah akşam 1 bardak içilir.
- Albümin için; 1 bardak kaynar suya 5 gram kiraz sapı konulur, 10 dakika demlenir, günde 2-3 bardak içilir.
- Ateş düşürmek için; 1 bardak kaynar suya 5 gram kiraz ağacı kabuğu konulur, 10 dakika demlenir, günde 2-3 bardak içilir.
- Vişne de kirazın vasıflarını taşır. Mineral ve vitamin deposudur. A ve C vitaminleri vardır. Yalnız ekşi olduğu için fazla yenmemelidir. Hususiyetle mide, karaciğer rahatsızlığı ve romatizması olanlar vişne yememelidirler. Reçeli ve şurubu yapılır. Koyu renkli vişneler daha fazla mineral ihtiva eder.
- Vişne suyu içmek ishale iyi gelir.
- Vişne ağacının gövdesinden çıkan sakız yutulursa, içteki yaraları tedavi eder.
- Öksürük için; 5 gram vişne zamkı yutulur veya sirke içinde eritilip içilir.
YORUM