Kayısının Faydaları, 5-6 metre kadar yükselebilen bir meyve ağacıdır. Bahar aylarında beyaz veya pembe çiçekler açar. Memleketimizin her bölgesinde yetişmesine rağmen, makbul olan Malatya kayısıdır. Yabanisine zerdali denir.
Meyveleri, çekirdekleri ve yaprakları kullanılır.
Sağlığa çok faydalıdır, besin değeri çok yüksektir.
Meyveleri, çekirdekleri ve yaprakları kullanılır.
Sağlığa çok faydalıdır, besin değeri çok yüksektir.
Kayısının Faydaları Nelerdir?
- B vitaminleri ve bol fosforu ile sinir sistemi üzerinde çok etkilidir. Beyni yorucu işlerde çalışanlarda, sinir zaafiyeti olanlarda, sinirli kimselerde ve uyuyamayanlarda çok faydalıdır, sinirlerin dinlenmesini sağlar. Bu gibi kimseler yazın olgunlaşmış kayısı yemeli, bulunmadığı aylarda kuru kayısı kompostosunu eksik etmemelidirler.
- Yemekler üzerine yenilen kayısı hazmı çabuklaştırır, iştahı açar, pekliği giderir.
- Zayıf ve gelişmesi yavaş çocuklara iyi bir gıdadır, kısa zamanda toparlanmasını sağlar.
- Kansızlığa karşı çok iyidir. Bu bakımdan kansız kimseler yaz ve kış kayısıyı eksik etmemelidirler.
- Kanseri önleyici etkisi vardır.
- Ruhi sıkıntılarda bolca taze veya kuru kayısı yemek sakinlik verir.
- Gazdan olan şişkinliği ve gazı gidermek için; günde 6 adet acı kayısı çekirdeği yenilir.
- Karaciğeri rahatsız olanlar kayısıyı az ve seyrek yemelidirler.
YORUM