Hz. Mevlanâ Namazı Nasıl Tarif Ediyor?

Hz. Mevlanâ ve Namaz

Hz. Mevlanâ anlatıyor: "Namaza başlangıç tekbirinin manası şudur: Allah'ım, senin huzurunda kurban olduk. Nasıl ki kurban keserken Allah-u Ekber diyorsak, Allah için kurban edilmeye layık olan nefis için de böyle söyleriz. Nefis böyle terbiye edilir. Yâ Rabbim! ben nefsimi sana kurban ediyorum. Teslim ediyorum."

Kıyam (ayakta) duruşun manası: Kıyamda durmak mahşer âleminin o çetin gününü hatırlatır. Kul kıyamda mahşer âleminin zorluğundan başını öne eğer ve secdeye bakar. O zor günde Cenab-ı Allah "Sonra o gün nimetlerden hesaba çekileceksiniz" buyurmuştu. Kul kıyamda bütün bunları düşünür.

Allah'ın huzurunda olduğunun farkına varır kendini hesaba çeker. İki büklüm olur. Yaptıklarından dolayı utancından rükuya varır. Ayakta durmaya takati kalmaz. Güç yetiremez utanır. "Sübhane Rabbiye'l-azim" diyerek Yüce Allah'ı tesbih eder. Onu noksanlıktan tenzih eder.

Yüce Allah rükudaki kuluna şöyle buyurur: "Başını kaldır da hesap ver." Kul başını kaldırır. Titrer. Utanır. Başını tekrar eğer.

Yüce Allah ona "başını kaldır da hesap ver" der. Kul iki büklüm olur. Utancından secdeye varır.

Kulun mahşer aleminin dehşetinden ayağa kalkacak dermanı kalmaz. Dizlerinin üstüne oturur. Ellerini dizlerine koyar. Teslim oluşunu gösterir. Dünya hayatının hesabını vermeye geldiğini hisseder. Çaresizdir. Sağa döner sağa selâm verir.

Namaz, Mevlana, Din, İslam

Hz. Peygamber'e (s.a.v.) ve meleklere selâm eder. Ve sanki "Ey mahşer âleminin sultanları, bu iflas etmiş ayağı çamura batana şefaat" diye ağlar.

Onlar da cevaben şöyle der: "Dünyada ibadet etmedin. Endişen yoktu. O gün kendini hesaba çekmedin. Bugün pişman olmanın bir anlamı yok. Bizi üzme. Yanımızdan git. "Kul çaresizce soluna döner selâm verir. O anda akrabalarına, evladına, tanıdıklarına yalvarır. Onlar da "bizim yapacağımız bir şey yok. Herkes kendi ameli ile meşgul" derler. Yalnız kalır. Ümidini kesince elini açıp dua eder. İki büklümdür.

"Yâ Rab! Herkesten ümit kestim. Sen Halimsin. Yumuşak ve affedicisin Günahlarımdan sana sığınıyorum. Merhamet et bu perişan kula."

Namazın manasını ve alınacak dersi bu şekilde anlatan Hz. Mevlanâ sözünü şöyle tamamlar:

Mahşer günü işte böyle titreyeceksin. Aklını başına al. Namazda tefekkür et. Kıyamda iken Allah'ın kudretini düşünüp ders almadan başını koyup kaldırma. Kulluk şuurunu bilen secdeden tat ve lezzet alır.
[post_ads]

YORUM

Ad

Bakla,1,Blog,1,cevizli tahin,1,Dini Hikayeler,5,Dinimiz İslam,37,Faydalı Bilgiler,1,Genel,1,Hikayeler,8,Mobil,1,Pasta Tarifleri,20,Sağlık,31,Şifalı Bitkiler,30,Tarih,23,Yemek Tarifleri,11,
ltr
item
Yazar Halo: Hz. Mevlanâ Namazı Nasıl Tarif Ediyor?
Hz. Mevlanâ Namazı Nasıl Tarif Ediyor?
Hz. Mevlanâ anlatıyor: "Namaza başlangıç tekbirinin manası şudur: Allah'ım, senin huzurunda kurban olduk. Nasıl ki kurban keserken Allah-u Ekber diyorsak,
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic_YP6VUIACxwaMwIMaNcWybYBdiLVIbKyQbdL4psUZMU-KfMo6NQPgeD6MHudagNj7Ly6QlhDWjR9UAOUCyu5IjMnV63HaFq1Sg_FQxEx7C3TMA-b4KQXLFTL3jWM1bGSzxEoR2QcxQy3/s400/Namaz.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic_YP6VUIACxwaMwIMaNcWybYBdiLVIbKyQbdL4psUZMU-KfMo6NQPgeD6MHudagNj7Ly6QlhDWjR9UAOUCyu5IjMnV63HaFq1Sg_FQxEx7C3TMA-b4KQXLFTL3jWM1bGSzxEoR2QcxQy3/s72-c/Namaz.jpg
Yazar Halo
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/hz-mevlana-namazi-nasil-tarif-ediyor.html
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/
https://yazarhalo.blogspot.com/2018/04/hz-mevlana-namazi-nasil-tarif-ediyor.html
true
3722613241266003624
UTF-8
Tüm Yazılar Yüklendi Herhangi bir mesaj bulunamadı TÜMÜNÜ GÖSTER Devamı Cevap Cevabı iptal et Sil By Ana Sayfa SAYFA YAYINLAR Tümünü Göster SİZİN İÇİN ÖNERİLEN YAZILAR ETİKET ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR İsteğiniz ile eşleşme bulunamadı Geri Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şub Mar Nis Mayıs May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Şu anda 1 dakika önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan fazla önce İzleyiciler Takip et BU PREMİUM İÇERİK KİLİTLİ Adım 1: bir sosyal ağda paylaşın. Adım 2: Sosyal ağınızdaki bağlantıya tıklayın. Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kodlar panonuza kopyalanmıştır. Kodları / metinleri kopyalayamıyor, kopyalamak için lütfen [CTRL] + [C] tuşlarına (veya Mac ile CMD + C'ye) basınız. Table of Content