Dut Meyvesinin Faydaları
Dut Meyvesinin Faydaları, Nisan - Mayıs aylarında çiçek açan bir ağaçtır, meyvelerini yaz başında verir. Memleketimizde bol miktarda yetişir.
Dut Meyvesinin İnsan Sağlığına Faydaları
- Çeşitli vitaminler ve faydalı organik asitler yanında mikrop öldürücü esansları da ihtiva eder. Kansızlık için çok faydalıdır. Dut veya şurubu, şeker madeni maddeleri ve vitaminleri ile vücudu kuvvetlendirir. Kara dut daha şifalıdır.
- Bol miktarda P vitamini bulunan dut, damarları yumuşatır. Böylece iç ve dış kanamaları ve bu sebeple meydana gelecek felçleri önler.
- Yemekler üzerine yenildiği zaman susuzluğu keser.
- Aç karnına yenilip üzerine biraz su içilirse çok fazla ishal yapar. Peklik olanlara faydalı olabilir.
- Yemeklerden önce içilen şurubu, mide ve ince bağırsak iltihabının iyileşmesini çabuklaştırır. Bağırsağı rahatsız olanlar şurubunu içmelidirler.
- Bolca yenilen kara dut meyvesi bağırsak iltihabına iyi gelir.
- Dut kurusu fazla miktarda iyot ihtiva ettiği için, iyot sıkıntısı çekenler ara sıra dut kurusu yemelidirler.
- Aç karnına beyaz dut kurusu yenirse gastrite iyi gelir. İyice acıkıncaya kadar başka birşey yememelidir.
- Aç karnına yenilen beyaz dut, bağırsak solucanlarının düşürülmesini sağlar.
- Dut yaprağı da şifalı olup; ateş düşürür, idrar söktürür, vücutta biriken suyu boşaltır, kanda ve idrarda şeker düşürücü özelliği vardır.
- Ateş düşürmek için; 1 bardak kaynar suya 10 gram yaş veya kuru beyaz dut yaprağı konur, demlendikten sonra içilir. Bu terkip aynı zamanda ishale de iyi gelir.
- 1 litre kaynar suya 50 gram kuru kara dut yaprağı konur, yemeklerden önce birer bardak içilir. Böylece zamanla dışarıdan insüline ihtiyaç kalmaz.
- Dut yaprakları aynı zamanda ipekböceği yetiştirilmesinde de çok önemlidir.
[post_ads]
YORUM