Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Çörek Otunun Faydaları, Susam iriliğinde siyah tohumları olan ve mavi. yeşil çiçekler açan bir yıllık bitkidir. Ekin tarlalarında ve yol kenarlarında rastlanır.Memleketimizde çok ekilir ve çok kullanılır.
Bu tohumlar tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. El değirmeninde çekilir veya döğülür. Su ile kaynatılarak ve ya sıkılıp yağı çıkarılarak kullanabileceği gibi; hamur işi yiyeceklerin üzerine serpilerek lezzet verici olarak da kullanılabilir.
Çörek Otunun Faydaları
- Vücuda kuvvet ve zindelik verir.
- İştah açar, hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsak gazlarını söker.
- İdrar artırır.
- Bal ile yenmeye devam edilirse anne sütünü çoğaltır.
- Bal şerbeti işe içilirse böbreklerdeki kum ve taşları döker.
- "Çörek otu" ve "Nane" eşit miktarda bal ile macun yapılıp sabah akşam birer tatlı kaşığı yenmeye devam edilirse unutkanlığa çok faydası vardır.
- Toz haline getirilen "Çörek otu"ndan günde 3 defa 1 çay kaşığı içilirse uyku hastalığına iyi gelir.
- Çörek otu kaynatılıp buharı ile hergün 10-15 dakika derin nefes alıp verilirse astım için de faydalıdır. Ayrıca bal ile macun yapılıp yenmeye devam etmelidir.
- Nezle için; "Çörek otu" suda ıslatılır, sonra kurutulur ve toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir.
- "Çörek otu" ve "Papatya," zeytinyağı ile kaynatılarak felçli uzuvlar ovulursa fayda sağlar.
- Resulullah- sallallahu aleyhi sellem- Efendimiz bir Hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:
- Haftada bir kere 1 tatlı kaşığı kabukları çıkarılmış "Çörekotu" yemek sağlık açısından çok faydalıdır.
Çörek Otu Yağının Faydaları
- Kan şekerini düşürerek dengeler ve dolayısıyla da diyabeti önler.
- Anti-kanser özelliktedir ve pankreas, prostat, kalın bağırsak, rahim, göğüs kanseri şeklinde tüm kanser türlerinin tedavisine yardımcıdır.
- Anti-oksidandır.
- Hiper tansiyon ve kötü kolesterolü düşürür.
- Bilhassa kanser tedavisinde alınan kemoterapinin vücuda verdiği yüksek radyasyonun etkisinden kurtulmak için tertipli olarak çörek otu tüketilmesi yararlı olacaktır.
- Çörek otunun morfin bağımlılığını giderdiği bilimsel gerçeğinden yola çıkılarak zararı dokunan madde bağımlılıklarına karşı da çörek otu tüketilebileceği yorumu yapılıyor.
- Kimyasal silahlara maruz kalanların vücudunda, metabolizmasında görülen hasarları gidermekte etkilidir.
- Tümör oluşumunu önler.
- Sedef ve egzama şeklinde cilt hastalıklarının etkilerini hafifletir.
- Çörek otunun içeriğindeki thymoquinon, Parkinson hastalığına bağlı toksisite nöronlarını koruyucu özelliktedir.
- Hafızayı sağlamlaştırır, zihni açar.
- Arı sütü ya da balla karıştırılıp tüketildiğinde hormonsal üretim dengesini sağlar.
- Solunum ve sindirim sistemini düzenli olarak çalışmasına yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini sağlamlaştırır.
- Astım, bronşit şeklinde solunum sistemi hastalıklarını önler.
- Bakteri ve virüslerden kaynaklı hastalıkları önler, var olanların iyileşmesine yardımcı olur.
- Karaciğeri hastalıklara karşı korur.
- Ağrı kesici özelliği mevcuttur.
[post_ads]
YORUM